Suolistobakteeriaktiivin keittiössä osa 2/4, Vesikefiiri

Jatketaan kotitekoisten maitohappobakteerien valmistusta. Tai kefiirin kohdalla kyse taitaa olla hiivojen ja bakteerien yhdistelmästä. Vesikefiiri on mielestäni helpoin tapa aloittaa näiden terveysvaikutteisten suolistobekteereja hellivien juomien kanssa kokeilu. Juoma valmistuu parissa päivässä. Makukin on monelle tuttu, muistuttaa simaa ja vesikefiiriä voi maustaa lukemattomilla eri tavoilla. Sen sijaan oma suosikkini kombucha (osa 3/3) on esimerkiksi työläämpi valmistaa ja etikkaisen makunsa takia ei ehkä miellytä kaikkia.

Valmistus lähtee jälleen liikkeelle vesikefiirin siementen hankkimisella. Kuten maitokefiirinkin kohdalla, siemeniä saa parhaiten asiaan vihkiytyneiden fb-ryhmästä kyselemällä. Desillä tai puolella pääsee alkuun, mutta siemenet lisääntyvät nopeasti, joten pienempikin aloituserä sopii hyvin. Itse teen kefiiriä tämän ginger ale ohjeen mukaan, koska rrrrrakastan inkivääriä.


Toimi näin:
Kaksi litraa vettä laitetaan suureen kannuun, mukaan desi kefiirin siemeniä ja desin verran sokeria. Sokerin laatu vaikuttaa makuun ja väriin. Ymmärtääkseni pitkälle käsitelty sokeri toimii huonoiten. Itse olen kokeillut ruokosokerilla, intiaanisokerilla, luomutaloussokerilla ja kookossokerilla. Eri sokereita voi myös yhdistää. Hunaja ei antibakteeristen ominaisuuksien kanssa käy kefiirin ja kombuchan valmistukseen. Kannu peitetään tiukasti talouspaperilla. Hedelmäkärpäset, muurahaiset ja muut kodin asukit löytävät sokeriliemen muuten helposti. Kannu asetetaan maun mukaan vuorokaudeksi tai kahdeksi varjoon ja vaikka vähän lämpimämpään paikkaan, esimerkiksi jääkaapin päälle. Monet laittavat tässä vaiheessa mukaan vähän luomusitruunaa pitämään happamuuden sopivana. Kuivatut luomuhedelmät kuten pieni määrä rusinoita, pari viikunaa, taatelia ym. parantavat myös juoman makua.


Yhden tai kahden vuorokauden päästä kefiirin siemenet (ja hedelmät) siivilöidään pois juomasta. Uuden erän voi laittaa heti tulemaan. Juoman voi vaihtoehtoisesti maustaa myös vasta tässä vaiheessa. Itse maustan juomani linkittämäni ohjeen mukaan runsaalla määrällä tuoretta inkivääriä. Maustamisvaihtoehtoissa on vain mielikuvitus rajana ja kannattaakin etsiä oma suosikkinsa. Juoma on valmista juotavaksi heti päivän parin tekeytymisen ja viilentämisen jälkeen. Paremman makuisen ja kuplivan kefiirin saa kuitenkin pullottamalla kefiirin korkillisiin lasi tai elintarvikemuoviastioihin ja pitämällä juomaa vielä vuorokauden huoneenlämmössä ennen jääkaappiin laittamista.


Kefiiriä voi matkojen tai muun tauon ajan säilyttää levossa jääkaapissa. On kuitenkin muistettava että se on elävä olento joka tarvitsee ruokaa, eli sokeria tasaisin väliajoin. Valmistuksessa on huolehdittava hyvästä hygieniasta. Kefiirin käsittelyyn sopii vain ruostumaton teräs, muovi, puu tai lasi. Eliö ei myöskään tykkää tulikuumasta tai jääkylmästä. Muista siis huuhdella hellästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti